Blog

Start de zomer licht
24 juni 2020

Bij de zomer passen lichte maaltijden, veel salades, frisse komkommer, veel fruit, zoals watermeloen, tofoe, en… weinig vlees. Dus denk goed na wat je op de barbecue legt.

Van rood fruit kun je heerlijk genieten. Rood is volgens de Chinese filosofie de kleur van het hart. En het hart hoort binnen de 5 elementen bij het vuur. (De andere elementen zijn aarde, water, metaal, hout). Vuur staat voor warmte. Pas op dat je het vuur niet teveel dooft door te veel koude drankjes of ijs.

De smaak die bij het vuur hoort is bitter. Daar passen vele soorten groente bij, en ook fruit, zoals grapefruit. Ook voedsel met een pittige, scherpe smaak kan het hart ondersteunen, en daarbij het dunne darmsysteem. Maar de belangrijkste smaak van de zomer is zoet. Dit hoort bij het aarde element, de kookpot van ons lichaam.

De zomer is optimaal yang en die overvloed moet je terug laten zien op je bord. Je lichaam is blij met gevarieerde, kleurrijke maaltijden.

Bereid je voedsel met een lichte kookstijl, zodat het volop vitaal blijft. Bijvoorbeeld door het kort te stomen, wokken, bakken of roosteren. Voeg een beetje scherpe of hete kruiden toe. Dit stimuleert de warmte waardoor het lichaam meer in harmonie komt met de warme temperatuur van de zomer. Door de warmte in het lichaam op te stoken kan de hitte via de huid het lichaam verlaten. Maar ook hier geldt: niet te veel. Want te veel scherpte en warmte put het yang weer uit, wat tot gevolg heeft dat je lichaam in de winter meer moeite heeft om warm te blijven.

Wees voorzichtig met koud voedsel uit de koelkast. De koude laat je lichaam samen knijpen, waardoor je hitte en zweet vasthoud. En hierdoor raakt je lijf juist eerder oververhit. Je maag en milt trekken samen waardoor je constipatie kunt krijgen.

Nog een paar zomer tips:

Omdat we makkelijk onze bouwstoffen, mineralen en vetten uitzweten, zijn deze voedingsstoffen essentieel. Eet ze met mate en in variatie.

Minder eten op de warme dagen is heel zinvol en brengt ons meer in balans met de zomerenergie.

Thermisch koelende voeding ondersteund bij extreem hete dagen de temperatuurbalans in je lichaam. Omdat deze voeding wel moeilijker te verteren is vraagt dit extra aandacht in de bereiding ervan.

Silicium rijke voeding bevordert de opname van calcium, wat gunstig is voor de werking van het hart en het zenuwstelsel. Voorbeelden hiervan zijn komkommer, selderij, sla en parelgerst.

Wees matig met:
Verzadigde vetten, dierlijke proteïnes (vlees), vis en eieren, kaas, melk, noten, pinda’s, zout of zoute producten (wel zeewier).
Te veel noten, zaden en granen maken het lichaam traag en loom.
Alcohol, tabak en koffie, deze producten putten het yin uit.